KORTE LAUWERSTRAAT 4

Midden in de binnenstad, in een rustige zijstraat gelegen bijzonder herenhuis (± 111 m2, ± 1500, energielabel B) met heerlijk dakterras van ± 27 m2 op het zuid/zuidwesten.

Monumentaal, sfeervol, rustig gelegen en toch op een paar minuten lopen van het bruisende centrum. Zoek niet verder en kom kijken!

De Korte Lauwerstraat 4: een drielaags herenhuis met een modern afwerkingsniveau en goed onderhoudsniveau op een toplocatie. Wij vermoeden dat het pand, samen met Korte Lauwerstraat 2, onderdeel vormde van de randbebouwing van het Predikherenklooster, dat rond 1570 is gesloopt tijdens de reformatie. Dit vermoeden wordt ondersteund door de buitenmuur, opgetrokken met grote kloostermoppen, de dikte van de muur, de muurankers waarvan er enkelen nog slangenkoppen hebben èn de gewelfde kelder van de buren op nummer 2.

De voordeuren zijn begin 20e eeuw geplaatst. Tot die tijd was het pand toegankelijk via het binnenterrein, wat de gedachte over de ouderdom bevestigt. De ramen zijn waarschijnlijk iets eerder geplaatst. Begin jaren ’90 is het hele terrein opgeknapt, nadat Cementhandel Michon de panden had verkocht. De Korte Lauwerstraat 2 en 4 zijn toen gesplitst, het trappenhuis toegevoegd en het dakterras aangelegd. Het pand is toen gerenoveerd, inclusief alle installaties.

De prachtige hoge balkenplafonds, een gezellige schouw met houtkachel, het moderne trappenhuis en glas in lood-ramen maken dit tot een comfortabel, authentiek en bijzonder woonhuis. Op de begane grond bevindt zich de grote woonkeuken en op de eerste verdieping de riante woonkamer met een plafondhoogte van ± 3 meter, de woonkamer heeft een oppervlakte van ruim 42 m2. Op de tweede en bovenste verdieping liggen twee slaapkamers, de moderne badkamer en is er toegang tot het gave dakterras met zicht op de watertoren. 

Het pand verkeert in een goede staat van onderhoud. In 2024 is het schoorsteenkanaal geveegd en diverse schilderwerkzaamheden verricht. In 2023 is de C.V.-ketel onderhouden en rond 2021 is de dakbedekking, samen met nummer 2, van het platte dak vernieuwd. In 2016 is het pand door de vorige eigenaar flink gerenoveerd. Zo is toen o.a. de achterpui bij het dakterras vervangen (deels steen bij de badkamer, deels glas met hardhouten kozijnen), is er een elektrische dakkoepel geplaatst, een houtkachel met nieuwe afvoer aangelegd, de hele voorgevel door een erkend schildersbedrijf opgeknapt en de mechanische ventilatie vernieuwd. Op het vlak van duurzaamheid beschikt de woning over een energielabel B, grotendeels HR++ dubbel glas, deels voorzetwanden, dak- en vloerisolatie (conform opgave vorige eigenaren). Het gasverbruik bedraagt slechts 780 m3. Voor een pand met deze leeftijd is dit een heel mooi cijfer!

De woning is gunstig en centraal gelegen midden in de oude Binnenstad. Binnen een aantal minuten lopen ben je bij ieder restaurant of café in de stad. De Stadsschouwburg is op wandelafstand. De Korte Lauwerstraat loopt bijvoorbeeld door in de Hardebollenstraat. De Hardebollenstraat is een klein straatje tussen de Voorstraat en de Breedstraat en vernoemd naar een oud Utrechtse familie. In de straat kom je leuke winkels en fijne restaurants/horecazaken tegen zoals Life’s a Peach, Little Beershop en Pizza Beppe Quattro. Vroeger de rosse buurt van Utrecht, nu vind je er een hoop creatievelingen met leuke winkels en is de straat getransformeerd tot één van de hipste straten van Utrecht. Verschillende stadsparken zoals park Lepelenburg, het Griftpark, Wilhelminapark liggen op wandelafstand. De universiteitscampus ‘Science Park’ is bovendien goed met de fiets te bereiken. Voor de dagelijkse boodschappen kun je eenvoudig terecht bij verschillende supermarkten in de buurt of bij de diverse markten in het centrum. De uitvals- en rijkswegen (A2 en A12) zijn goed bereikbaar. Reis je liever met het openbaar vervoer? Busverbindingen zijn in de buurt en binnen een aantal minuten fietsen sta je op het Centraal Station.

Interesse in dit bijzondere pand?
Neem jouw eigen NVM aankoopmakelaar mee.

DOCUMENTEN

NVM LIJST VAN ZAKEN
Welke roerende zaken gaan mee, blijven achter of zijn ter overname?

LIJST VAN ZAKEN

NVM VRAGENLIJST
In de vragenlijst geeft verkoper aan wat hij/zij weet over de woning.

VRAGENLIJST

MEETCERTIFICAAT
De woning is ingemeten volgens de NVM Meetinstructie.

MEETCERTIFICAAT

VERKOOPVOORWAARDEN
De voorwaarden zijn van toepassing op de verkoop van deze woning.

VERKOOPVOORWAARDEN

KENMERKEN

ADRES
KORTE LAUWERSTRAAT 4

WIJK
BINNENSTAD

VRAAGPRIJS
€ 875.000,- K.K.

BOUWJAAR
± 1500, gerenoveerd in ± 1993

GEBRUIKSOPPERVLAKTE
± 111 M2

ZOLDER
± 3 M2

DAKTERRAS
± 26 M2

ZONLIGGING DAKTERRAS
ZUID/ZUIDWESTEN

INHOUD
± 501 M3

AANTAL KAMERS
4 (2 SLAAPKAMERS)

ISOLATIE
GROTENDEELS HR ++ DUBBEL GLAS, VLOER- & DAKISOLATIE

ENERGIELABEL
B (GELDIG TOT 12/08/2027)

VERWARMING
C.V.-KETEL

WARM WATER
C.V.-KETEL

KADASTER
UTRECHT / A / 4037

MONUMENT
JA, GEMEENTELIJK

Bekijk de video!

Midden in de binnenstad, in een rustige zijstraat gelegen bijzonder herenhuis (± 111 m2, ± 1500, energielabel B) met heerlijk dakterras van ± 27 m2 op het zuid/zuidwesten.

Monumentaal, sfeervol, rustig gelegen en toch op een paar minuten lopen van het bruisende centrum. Zoek niet verder en kom kijken!


Korte Lauwerstraat 4
€ 875.000,- K.K. 

IN DE BUURT!

Evenals de Lange Lauwerstraat ontleent de Korte Lauwerstraat haar naam aan de leerlooiers (lauwers) die in de middeleeuwen en nog lange tijd daarna in deze straat en directe omgeving woonden en werkten! De leerlooiers waren verplicht om gezamenlijk op deze buiten het centrum gelegen plaats te werken, omdat de uitoefening van hun beroep nogal wat stankoverlast en watervervuiling met zich meebracht. Beide straten worden in de veertiende eeuw Louwersteghe genoemd. De Korte Lauwerstraat komt in een akte uit 1328 voor het eerst onder deze benaming voor. Vanaf het begin van de vijftiende eeuw – voor het eerst in 1419 – wordt zij echter aangeduid als Corte Louwerstraet, ter onderscheiding van de tegenwoordige Lange Lauwerstraat die in die tijd voorkomt als Louwerstraet.

Het oude kerngebied van Utrecht lag vanaf omstreeks het jaar 50 middenin de Binnenstad rond het Domplein met de Zadelstraat. Militair, religieus, bestuurlijk en qua handel en ambachten concentreerden zich hier de diverse machten. In 1122 verkreeg Utrecht stadsrechten, waarop een 132 hectare groot grondgebied een stadswal/stadsmuur met verdedigingsgracht is aangelegd. Pas in de 19e eeuw ontwikkelde de stad zich qua bebouwing grootschalig daarbuiten en zijn het merendeel van de verdedigingswerken gesloopt.

De huidige wijk Binnenstad beslaat grotendeels het grondgebied binnen de voormalige stadsmuren en daarnaast aan de westzijde ervan het terrein tussen de oude binnenstad en het spoor, en het gebied rond het Centraal Station en de Jaarbeurs. Het grondgebied binnen de voormalige stadsmuren is vandaag de dag vrijwel in zijn geheel een beschermd stadsgezicht. Hierin bevinden zich vele honderden monumenten met vanuit de middeleeuwen onder meer de Dom van Utrecht en een kilometerslange stadshaven voorzien van werfkelders.

Binnen een aantal minuten lopen ben je bij ieder restaurant of café in de stad. Het altijd levendige Griftpark ligt op wandelafstand. De universiteitscampus ‘De Uithof’ is bovendien goed met de fiets te bereiken. Voor de dagelijkse boodschappen kun je eenvoudig terecht bij verschillende supermarkten in de buurt of bij de diverse markten in het centrum. De uitvals- en rijkswegen (A2 en A12) zijn goed bereikbaar. Reis je liever met het openbaar vervoer? Busverbindingen zijn in de buurt en binnen een aantal minuten fietsen sta je op het Centraal Station.

Foto’s


Plattegronden